Zoeken
  • Anouk van Bruggen

Waarom een klantverhaal niet over jou gaat

Het klinkt in eerste instantie nogal voor de hand liggend: een klantverhaal is een verhaal dat jouw klant vertelt over zijn probleem en de oplossing die jouw organisatie daarvoor biedt. Toch zit in die omschrijving wat mij betreft een belangrijk nuanceverschil. Een klantverhaal is namelijk niet een verhaal over jou, maar over je klant. En dat verschil vind ik belangrijk, want doordat je ruimte geeft aan je klant om zijn verhaal te vertellen, creëer je ook de ruimte bij je lezer om herkenning te vinden in dat verhaal. Ik zal je uitleggen wat ik daarmee bedoel.


Technisch gezien bestaat een goed klantverhaal in mijn ogen uit minimaal drie dingen:


1. Een introductie van de klant en zijn waarden,

2. Een duidelijke schets van datgene waar je klant tegenaan liep voordat jouw organisatie ‘in the picture’ kwam, en

3. Jouw oplossing of het verschil dat jouw bedrijf heeft kunnen maken voor je klant.


Voor punt twee en drie is vaak genoeg aandacht, maar het eerste punt wordt nogal eens vergeten. En daar ligt, vind ik, nou juist de ‘key’.


Wat je wilt met een klantverhaal, is dat het blijft hangen bij je lezer. En dat doe je niet door jezelf eens lekker te gaan promoten via je klant, maar door de lezer de gelegenheid te geven voor herkenning en verbinding. Die herkenning vindt hij omdat jij je klant een podium geeft, want jouw klant is immers degene met wie jouw lezer zich identificeert. En als je lezer zich kan identificeren met je klant, zal hij veel sneller meevoelen met het probleem en met jouw oplossing.


Daarom geef ik in een klantverhaal het liefst ruime aandacht aan het introduceren van je klant. Wie is hij, wat doet hij, maar vooral ook: waarom? Nodig je lezer uit om herkenning en verbinding te ervaren, want van daaruit zal hij jouw oplossing meer waarderen.


Heb jij al eens een klantverhaal laten schrijven? Ik denk graag met je mee over welke klantverhalen we voor jouw onderneming kunnen opstellen!


55 keer bekeken