Zoeken
  • Anouk van Bruggen

'Ik coach vanuit mijn zijn, ik kan niet anders'

Bijgewerkt op: 20 jan.

Levenscoach Judith Reemnet over natuurlijk ondernemen


Vrijheid en creativiteit dacht ze te vinden in het zelfstandig ondernemerschap. Wat ze vond, was meer dan dat. “Ik voel een constante energie in alles waar ik mee bezig ben”, vertelt Judith Reemnet, die in april 2019 haar eigen coachingspraktijk Kruispunt40 begon. “Dit brengt mij echt tot bloei.”


Judith werkte nooit lang bij dezelfde werkgever, zocht constant naar nieuwe prikkels. Ze switchte van studie, van werkomgeving, belandde bijna in een burn-out, switchte opnieuw van werkgever en werkte ook daar in verschillende functies. Tot dat bedrijf een reorganisatie inging en ze opnieuw lichamelijke klachten kreeg. “Ik dacht: wat ga ik doen? Blijf ik hier werken tot aan mijn 67e of trek ik de stoute schoenen aan en gooi ik het over een andere boeg?” Het werd dat laatste: ze nam ontslag. “Op het moment dat ik ontslag nam, had ik nog geen andere baan”, vertelt Judith. “Toch vertrouwde ik erop dat het goed zou komen. Ik dacht: ik voel me zeker, dit voelt goed, ik ga het doen.”


Een plus een is drie En goed kwam het, nog sneller dan verwacht. Judith: “Eind januari was mijn laatste werkdag bij mijn oude werkgever en op 1 april startte ik als coach bij Power4People. Daarmee kwam een van mijn wensen uit, want ik wilde graag met gelijkgestemden werken in een organisatie waar de mens centraal staat.” Naast deze parttime functie kon Judith doen wat ze zo graag wilde: haar eigen bedrijf opzetten. In haar coachingspraktijk Kruispunt40 coacht ze vrouwen met verschillende levensvragen. Haar eigen praktijk en haar werk voor Power4People vormen een ideaal samenspel. “Mijn baan ondersteunt mijn eigen bedrijf, dat staat niet los van elkaar. Ik leer daar van alles, spar met andere coaches en haal er veel energie uit. Dit is voor mij de perfecte combinatie.”


Juist omdat ik niet moet, blijft het voor mij puur natuurlijk ondernemen


Natuurlijk ondernemerschap is voor Judith een logische manier van ondernemen. “Voor mij betekent natuurlijk ondernemerschap d

e vrijheid voelen om mijn talenten en gaven te laten stromen, deelgenoot te maken van de maatschappij en daar op die manier mijn bijdrage in te leveren. Ik denk dat het juist nu heel belangrijk is om vanuit je eigen persoon te ondernemen. Vroeger werd er natuurlijk keiharde marketing ingezet om klanten en inkomen te genereren. Doordat ik mijn eigen bedrijf kan combineren met mijn werk voor Power4People, voel ik niet de druk om mijn inkomen te genereren uit mijn ondernemerschap. Dat zou mij doodslaan, omdat ik dan moet. En juist omdat ik dat niet hoef, blijft het voor mij puur natuurlijk ondernemen.”


Van onbewust naar bewust Van jongs af aan was er bij Judith al die interesse voor persoonlijke ontwikkeling. “Mijn moeder - een waterteken, net als ik - had vroeger een kast vol boeken over persoonlijke ontwikkeling, zingeving en astrologie. Als kind verslond ik die boeken.” Haar eigen interesse in persoonlijke ontwikkeling is nauw verweven met de manier waarop ze haar werk als coach invulling geeft. “Ik coach vanuit mijn zijn, ik kan niet anders. Mijn kracht zit hem in het onbewuste naar het bewuste brengen. Met vraagstellingen en liefdevolle prikkelingen, zo noem ik dat, probeer ik dat wat uit balans is naar boven te brengen. Als persoon probeer ik ook zo te leven dat ik zelf in balans blijf. Anders kan ik niet zuiver coachen.”


Zingeving is zijn, vanuit je persoon


Volgens Judith hangt natuurlijk ondernemerschap samen met het vinden van de juiste balans tussen logica en gevoel. “Met logica hou je alles onder controle, maar de uitdaging zit hem juist in het binnen laten komen van je gevoel en van daaruit te handelen. Vrij kunnen voelen en denken en dat in een vaste vorm gieten en naar buiten brengen. Dat is voor mezelf ook nog een zoektocht.” Een van de dingen waar ze zelf de juiste balans in zoekt, is zichtbaarheid. “Dat wat zich van binnen afspeelt naar buiten brengen, dat was een innerlijke drempel die ik wilde overbruggen. Ik merk dat ik daar nu beter in word, dat ik meer vertrouwen heb in mezelf. Ik kan dat niet op een zakelijke manier aanvliegen, dat werkt zo niet voor mij. Dan ben ik te ver verwijderd van mezelf, en dan is het geen zingeving. Zingeving is zijn, vanuit je persoon.”


Geen zweverig gelul

Wat Judith betreft kun je als coach niet anders dan ondernemen vanuit je natuur. “Coachen doe je als het goed is vanuit jezelf. Ik zie wel eens berichten van coaches die zeggen: Geen zweverig gelul, maar praktische handvatten om problemen op te pakken. Dan denk ik: okee…” Ze rolt met haar ogen. “Maar goed, daarin zie je dat iedere coach zijn eigen stijl heeft. Op basis van wat mensen nodig hebben maken ze de keuze naar welke coach ze gaan, welke coach ze aanspreekt. En daarin ligt meteen mijn uitdaging; hoe zorg ik dat mensen gaan voelen en begrijpen waar ik als coach voor sta?” De impact die de sociale media daarop hebben, verbaast Judith nog steeds. “Op zakelijk vlak is dat een heel andere dimensie dan privé. Al heb ik inmiddels wel geleerd dat ik daar niet zoveel gewicht aan hoef te hangen, dat ik ook daarin gewoon mezelf mag zijn.”


Ik kan ergens lopen en plop, plop, plop, dan komen de ideeën


Nu ze werkt als zelfstandig coach voelt ze de ruimte én het plezier om op haar manier invulling te geven aan haar ondernemerschap. “Ondernemen is een constant proces, je bent nooit klaar”, zegt ze. “Ik heb nu veel meer tijd om stil te staan bij wat er in en buiten mij gebeurt. Aandacht voor mezelf, mijn eigen proces. Toen ik nog fulltime in loondienst werkte, was mijn energie weg, ik hield niks voor mezelf over. Nu kan ik maximaal gebruik maken van mijn energie, omdat ik die op een betere manier verdeeld heb. Mijn huidige baan ondersteunt mijn eigen creatieve proces. De energie blijft nu 100 procent stromen.”


Waar ze in het verleden altijd op zoek was naar nieuwe prikkels, blijft sinds haar stap naar het zelfstandig ondernemerschap de inspiratie komen. “Ik ervaar volop nieuwe prikkels”, lacht Judith. “Ik kan alleen al ergens lopen en plop, plop, plop, dan komen de ideeën. Het is zo heerlijk dat je het echt voelt binnenkomen. Dat is wat ik bedoel met die creativiteit en die vrijheid, je zit niet meer in een keurslijf en kunt zelf bepalen op welke manier je dingen inzet. Zolang het maar bij je past.”

124 weergaven