Zoeken
  • Anouk van Bruggen

Waarom je beter kunt verbinden dan verkopen

Soms weet je pas echt te verwoorden waar je zelf voor staat als je bij een ander ziet hoe je het vooral niet wilt. Zo kwam ik laatst een reclamebureau tegen dat naar eigen zeggen klantverhalen schrijft ‘met maar één doel: jou meer helpen te verkopen’. Ik voelde meteen: Nee! Nope! Niet mijn doel! En ik wist ook direct waar ik wél voor sta: mijn klanten helpen verbinding te maken met hun klanten door middel van verhalen. Ik zal je vertellen waarom.


Dienstverlening draait boven alles om mensen, om het contact van mens tot mens. Als dienstverlener heb je iets bij te dragen, of het nu maatschappelijk, commercieel, sociaal of facilitair is. Ben jij een zzp’er met een eigen massagepraktijk, dan weten klanten meteen wat jij bij te dragen hebt, want jij bent immers jouw bedrijf. Heb je dertig mensen in dienst, dan wordt dat anders. Als bedrijf heb je een missie, een visie en bepaalde kernwaarden, maar die moeten uiteindelijk wel uitgedragen worden door de mensen die voor je werken. Het eerste contact met de secretaresse aan de telefoon, het eerste kennismakingsgesprek met de arbo-arts, dát contact is in mijn ogen bepalend voor hoe jouw klant uiteindelijk kijkt naar jouw bedrijf. Het contact van mens tot mens.


Een potentiële klant heeft dat contact nog niet gehad wanneer hij je website of je socials bezoekt. Maar deel jij op diezelfde website of socials de verhalen van jouw klanten, partners of medewerkers, dan krijgt jouw potentiële klant direct iets mee van dat contact. Hij leest dan namelijk niet wat de algemene bedrijfsvisie is, maar hoe blij meneer van Dijk is dat verpleegster Sonja elke week een extra praatje met hem komt maken. Het contact van mens tot mens. Door die verhalen van jouw klanten, partners of medewerkers te delen, zorg je voor verbinding en herkenning, en vanuit die verbinding kiezen mensen er wel of niet voor om jouw dienst af te nemen.


Ik geloof niet dat verhalen verkoop als doel hebben. Ik geloof dat verhalen verbinding als doel hebben, en dat verkoop daaruit kan ontstaan. Wanneer je verkoop als doel stelt om een verhaal te vertellen, is de kans groot dat het een commerciële bijsmaak krijgt. Schrijf je een verhaal met verbinding als doel, dan leg je sneller de nadruk op je ‘waarom’ en 'hoe'. Zo voelt de lezer zich eerder uitgenodigd om voor jouw bedrijf te kiezen dan dat hij voelt dat je hem probeert te overtuigen. Dat ene woordje, uitnodigen in plaats van overtuigen, maakt wat mij betreft het verschil tussen verbinden en verkopen. En dat is de manier waarop ik de verhalen van een organisatie het liefst benader.


Deel jij al verhalen van je klanten, personeel of partners? En doe je dat met verkoop of verbinding als doel? Ik ben erg benieuwd!


23 keer bekeken