Zoeken
  • Anouk van Bruggen

'Af en toe moet je jezelf afvragen: voor wie doe ik het nou?’

Bijgewerkt op: 20 jan.

Ontwerper en beeldend kunstenaar Cora Verhagen over natuurlijk ondernemen


Telkens terugkomen bij jezelf, dat is volgens Cora Verhagen de essentie van natuurlijk ondernemen. Hoewel ze daar onbewust altijd al mee bezig was binnen haar onderneming, besefte ze tijdens haar traject met een business coach pas echt dat ondernemen vooral om het persoonlijke stuk gaat. Sindsdien gaat ze nog meer uit van haar eigen kracht. “Ik ben nu eerder geneigd om terug te grijpen op het waarom.”


Creativiteit is de rode draad in Cora’s onderneming, al sinds ze als zelfstandige begon. Ze werkte als activiteitenbegeleider in de zorg toen ze in 2008 tijdens haar zwangerschapsverlof babyfoto’s ging illustreren. Langzaam kwam daar steeds meer bij, van decorstukken voor op het toneel tot illustraties voor het magazine Tina. Toch begon het ondernemen voor Cora pas echt toen ze van Rotterdam naar Barendrecht verhuisde en ze lid werd van netwerkclub ViZi. “Ik kreeg daar veel opdrachten uit, logo’s, huisstijlen… Die kleine ondernemers, dat was een doelgroep die mij wel lag. Toen mijn jongste zoon geboren werd, dacht ik: als alles goed verloopt, hak ik de knoop door of ik verder ga als ondernemer of niet. In januari 2013 begon ik helemaal voor mezelf.”


Coaching In die tijd was natuurlijk ondernemerschap nog een onbekende term voor haar. “Ik was vooral bezig met opbouwen, pakte alles aan wat er op mijn pad kwam. Wel heb ik altijd al datgene gekozen wat bij me paste en wat ik leuk vond, dat is het uitgangspunt bij alles wat ik doe. Maar toen ik begon, was ik allang blij dat ik kon doen wat ik deed.” Tot Cora een punt bereikte binnen haar eigen onderneming waarop ze niet verder kwam. Ze startte een traject bij een business coach en ontdekte daar dat niet het zakelijke deel, maar het persoonlijke deel de leidraad is van een onderneming. “Ik had nooit stilgestaan bij de invloed die het persoonlijke stuk heeft op de zakelijke beslissingen die je neemt. Toen pas kwam bij mij het besef dat je ook aan jezelf moet werken om vooruit te komen.”


‘Wat je doet, moet jezelf én anderen voeden. Dat is dé uitdaging van natuurlijk ondernemen’


Sindsdien gaat Cora veel meer uit van haar eigen kracht en het waarom van haar keuzes. “Het is heel gemakkelijk om mee te gaan in de stroom van wat er maar op je pad komt. Je wordt al snel meegezogen in de vraag van anderen. Maar af en toe moet je jezelf afvragen: voor wie doe ik het nou? Ik durf steeds kritischer te kijken naar het zakelijke stuk dat er staat en hoe ik dat zó in kan richten dat het nog meer aansluit bij mezelf.” Daarin blijft ondernemen wat Cora betreft een wisselwerking tussen jezelf en anderen. “Wat je doet, moet jezelf én anderen voeden. Ik denk dat dat ook de grote uitdaging is van natuurlijk ondernemen; de balans vinden tussen iets doen wat bij je past en daarmee ook iets betekenen voor een ander. Maar als je iets doet wat je aan het hart gaat, geloof ik dat je daarmee sowieso veel meer waarde levert voor anderen.”


Vrije geest Door telkens bewust terug te keren naar zichzelf, maakte Cora uiteindelijk een belangrijke keuze. Een keuze die leidde naar meer vrijheid in haar creativiteit, iets wat ze enorm miste in haar werk als grafisch vormgever en marketing- en communicatieadviseur. “Ik heb een vrije geest, die ik minder kwijt kon in dat werk. Dus ben ik heel bewust gaan onderzoeken wat ik wilde en kon met mijn tekentalent. Ik realiseerde me dat ik echt meer wil met het illustreren. Dat is een belangrijke keuze die ik heb kunnen maken door dicht bij mezelf te blijven.”


‘Als jij jezelf erkent in een bepaald talent, gaan anderen het ook herkennen en zet het zich voort’


Inmiddels combineert Cora haar commerciële werk met het maken van organische kunst en illustraties. In alles wat ze maakt en communiceert zijn haar eigen sterke waarden en overtuigingen terug te zien en te voelen. Dat is volgens Cora de kracht van natuurlijk ondernemen. “Als je je niet bewust bent van wat je echt nodig hebt, werkt dat volgens mij door in heel veel dingen. Natuurlijk ondernemen zorgt ervoor dat je met meer voldoening kan werken. Je hoeft niet mee met de massa, probeer bij jezelf te blijven, maak keuzes die jij belangrijk vindt. Als jij een bepaald talent hebt en je erkent jezelf daarin, dan gaan anderen het ook herkennen en zet het zich voort. Alleen dat is al zó waardevol.”69 weergaven