KLANTVERHALEN

Een klantverhaal is een verhaal waarbij jij een klant aan het woord laat. Het is de perfecte manier van storytelling, want anders dan bij een recensie brengt een klantverhaal jouw toegevoegde waarde heel duidelijk in beeld.

 

Als jij een dienst levert, valt het niet altijd mee om een potentiële klant direct jouw toegevoegde waarde te laten zien. Een klantverhaal raakt de lezer en laat hem voelen welke waarde die jij biedt. Dat komt doordat je gebruik maakt van één van de basisprincipes van een goed verhaal: show, don't tell. Je kunt wel vertellen wat jij toe te voegen hebt, maar een klantverhaal laat het ook echt zien.

Daarnaast is de grote kracht van een klantverhaal dat de ander dit verhaal over jou vertelt. Zelf vertellen hoe goed je bent, voelt nu eenmaal minder geloofwaardig dan wanneer jouw klant - jouw beste ambassadeur - dat doet.

 

Kortom, een klantverhaal:

- brengt jouw toegevoegde waarde in beeld

- raakt en overtuigt de lezer

- wordt verteld door jouw beste ambassadeur

Stel je voor,

je hebt een bedrijf in bruidsmodereiniging en je wilt nieuwe klanten aantrekken. Dan kun je jouw potentiële klant natuurlijk vertellen dat jij de allerbeste reiniger van trouwjurken bent. Dat jij de snelste service hebt en alle vlekken eruit weet te krijgen. Maar daar zul je geen enkele potentiële klant mee verrassen. Iedereen verwacht immers de snelste service en een schone jurk.

Stel je nu eens voor dat je een klant het woord geeft. Dat je Marloes uit Bergen op Zoom laat vertellen over die ene, perfecte jurk die ze samen met haar moeder kocht en dat daar aan het einde van het bruiloftsfeest een glas rode wijn overheen ging. En hoe verrast ze was dat jullie haar jurk weer volledig schoon kregen. Dan laat je jouw toegevoegde waarde niet alleen zien, maar ook voelen aan je potentiële klant. Dat is de kracht van een klantverhaal.

In een klantverhaal ziet én voelt een potentiële klant jouw toegevoegde waarde

ALS IK VOOR JOU EEN KLANTVERHAAL SCHRIJF,

dan onderzoeken we samen welke van jouw klanten hiervoor geschikt zouden zijn. Nadat jij de klant hebt gevraagd of hij of zij hieraan mee wil werken, neem ik het vanaf daar van je over.

 

Ik maak een afspraak met de klant, als het om een bedrijf gaat het liefst op locatie, zodat ik een gevoel kan krijgen bij het betreffende bedrijf. Ik zal de klant vragen stellen die jouw toegevoegde waarde laten zien. Dat gesprek neem ik altijd op.

Hierna begint het proces waarin ik het gesprek omzet in een fijn leesbaar stuk. Ik filter de input, breng structuur aan in het verhaal en schrijf vervolgens de uiteindelijke tekst. Deze gaat eerst richting de klant, die hier zijn akkoord op geeft, en vervolgens kun jij er nog op schieten. En hoppa, klaar is je klantverhaal.

WAT KUN JE MET EEN KLANTVERHAAL?

Met een klantverhaal kun je alle kanten op. Vaak geven organisaties klantcases een plek op hun website. Er zijn bedrijven die er een aparte pagina op de website voor hebben en maandelijks een nieuwe case op de website plaatsen. Sommige organisaties gebruiken maar één klantverhaal en geven dat een prominente plaats op de home page van de website. Ze zetten dan vaak een citaat (een fragment uit de tekst dat de lezer nieuwsgierig maakt) op de home page en linken daarbij naar het volledige verhaal, dat een aparte plek krijgt op de website of dat je als bijlage opent. Er zijn ook organisaties die klantverhalen speciaal laten schrijven voor hun brochure of bedrijfsmagazine. Het kan natuurlijk ook allebei. 

Het mooie aan een klantverhaal is dat je het op verschillende manieren in kunt zetten. Plaats je het op je website, dan kun je er aandacht aan geven op je sociale media door een citaat uit de tekst uit te lichten en je lezer nieuwsgierig te maken naar het hele verhaal. Plaats een link naar het stuk in je nieuwsbrief of op andere relevante pagina's op je website. Of benader potentiële of slapende klanten met deze klantcase. Zoals ik al zei, je kunt er alle kanten mee op.

Denk je misschien: 'ik heb al recensies op mijn site staan, dus ik heb geen klantverhalen nodig'? In deze blog leg ik je uit waarom een klantverhaal een veel grotere toegevoegde waarde heeft voor je klant dan een recensie.